Sprawozdanie z działalności Koła za lata 2013-2016

Sprawozdanie z działalności Koła PTTK im. „Gwarków Noworudzkich” w Nowej Rudzie

Za okres 01.01.2013r. (od założenia Koła) – 28.10.2016r.

1. Założenie Koła

Pierwszymi inicjatorami założenia Koła PTTK w Nowej Rudzie byli:

– Elżbieta Bisikiewicz, kierownik Referatu Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Nowa Ruda

– Czesław Dominas – członek Zarządu Koła PTTK w Kłodzku, Przodownik Turystyki Górskiej

Z inicjatywy tych osób opublikowano w prasie lokalnej ogłoszenie o zawiązaniu się grupy inicjatywnej oraz o pierwszym zebraniu osób zainteresowanych powstaniem Koła. Zebranie odbyło się w grudniu 2012 roku w restauracji „Rycerska” w noworudzkim MOK-u. Obecni na zebraniu wypełnili pierwsze deklaracje członkowskie PTTK i umówili się na zebranie założycielskie w styczniu 2013r.

1. Pierwsze Walne Zebranie i powołanie Zarządu Koła

Walne Zebranie założycielskie Koła odbyło się 29 stycznia 2013r. Zebrani powołali Zarząd Koła, w skład którego weszli:

– Prezes Zarządu, kol. Elżbieta Bisikiewicz

– Wiceprezes Zarządu, kol. Beata Szałęga

– Sekretarz Zarządu, kol. Witold Telus

– Skarbnik, kol. Renata Leśniarek

– Członek Zarządu, kol. Piotr Sikora

Na Zebraniu uchwalono przyjęcie nazwy „Gwarków Noworudzkich” oraz ramowy plan pracy na rok 2013.

Zarząd w kolejnych dniach przyjął regulamin Koła, powołał stronę internetową Koła oraz ogłosił konkurs plastyczny na logotyp Koła. Po nadesłaniu prac do dalszego głosowania przyjęto trzy propozycje. W drodze wolnego głosowania w internecie ostatecznie wyłoniono projekt autorstwa pani Ilony Antoniów.

Po kilku miesiącach Członek Zarządu, kol. Piotr Sikora zrezygnował z prac w Zarządzie, a jego miejsce – po jednogłośnej decyzji pozostałych członków Zarządu – zajął kol. Czesław Dominas.

1. Grupy współpracujące

Od samego początku Koło było efektem scalenia wielu inicjatyw oddolnych, prowadzonych przez doświadczonych turystów w mniejszych grupach. Do najważniejszych grup zaliczają się:

– SKKT przy Szkole Podstawowej nr 3 im. prof. Josepha Wittiga w Nowej Rudzie, pod opieką kol. Karola Maliszewskiego, Edwarda Lady i Izabeli Muller.

– SKKT przy Szkole Podstawowej nr 7, pod opieką kol. Jana Okońskiego

– Stowarzyszenie Pro Publico Bono pod kierunkiem kol. Ireny Caryk

– Noworudzki Uniwersytet Trzeciego Wieku pod kierunkiem kol. Anny Szczepan

Stopniowo do inicjatyw Koła dołączały kolejne grupy turystyczne, w tym:

– grupa turystyczna z Włodowic

– grupa turystyczna z Gimnazjum nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Nowej Rudzie

– grupa „Młodzi Turyści” z Szalejowa

– grupa „Małe Zuchy” z Przedszkola przy Szkole Podstawowej nr 7 w Nowej Rudzie

17 lutego 2014 roku miało miejsce wspólne spotkanie z przedstawicielami Klubu Czeskich Turystów z Broumova, które zaowocowało nawiązaniem stałej współpracy.

Koło wspólnie z Parafią pw. Św. Mikołaja w Nowej Rudzie współpracowało przy odrodzeniu idei pielgrzymkowej. Dzięki współpracy z ks. Dziekanem Jerzym Kosem udało się przywrócić wielowiekową tradycję „Pielgrzymki Noworudzian” do Barda. Pierwsza grupa ruszyła na trasę 10 czerwca 2013 roku.

Opiekę medialną nad poczynaniami Koła od samego początku jego istnienia roztacza redakcja Tygodnika społeczno-kulturalnego „Noworudzianin”, z Redaktorem Naczelnym, kol. Stanisławem Mrozem. Wkrótce dołączył także kol. Marek Gałowski z serwisu internetowego „Turysta Kłodzki” oraz redaktor Jan Zieliński z „Kuriera Noworudzko-Radkowskiego”. Przez krótki czas informacje o działalności Koła pojawiały się także w tygodniku „Panorama Kłodzka”.

1. Imprezy stałe (cykliczne)

Po raz pierwszy pomysł stworzenia harmonogramu imprez cyklicznych padł na pierwszym posiedzeniu Zarządu Koła w lutym 2013r. Pierwszym pomysłem było zorganizowanie imprezy pod nazwą „Noc Świętojańska”, połączenie rajdu pieszego, akcentów tradycji ludowej z czasów prasłowiańskich oraz festynu. Wspólnymi siłami naszego Koła, Zespołu Pieśni i Tańca „Nowa Ruda”, Rancza „Overo” państwa Kobaków oraz Kół Gospodyń Wiejskich z Włodowic i Krajanowa zorganizowaliśmy imprezę dla prawie 100 uczestników. „Noc Świętojańska” pozostała już z nami na kolejne lata. W kolejnej edycji wsparła nas Rada Miasta, dzięki czemu pojawiła się czeska kapela „Ohrada”, profesjonalny catering oraz transport. Edycja trzecia – eksperymentalnie – odbyła się w „Ranczu w Dolinie”, w atmosferze tańców greckich i nadziei na mistrzostwo Europy.

We wrześniu 2014 roku zainaugurowaliśmy imprezę polsko-czeską pod nazwą „Jesień na Granicy”, która zakłada wspólne wędrowanie szlakami w Górach Suchych wraz z czeskimi turystami. Pierwsza edycja to trasa ze Świerk do Rupprechtic, kolejna miała miejsce w okolicach schroniska „Andrzejówka”. Kolejna planowana jest w okolicach wsi Janovicky.

11 listopada 2014r. ruszył pierwszy „Rajd Niepodległości”, w którym pojawia się polska flaga niesiona przez najmłodszego turystę. Kolejne edycje „Rajdu Niepodległości” związały się z entuzjastycznym kibicowaniem zawodnikom „Biegu Niepodległości”, w tym w szczególności naszej pani Prezes.

W grudniu 2014 roku ruszyła pierwsza edycja naszej „flagowej” imprezy, czyli „Rajdu Barbórkowego”. Wspólnie z Oddziałem PTTK „Ziemi Kłodzkiej” w Kłodzku, Kołami PTTK z Dusznik, Kłodzka i Klubem z Broumova, przy wsparciu Dyrektor „Kopalni Turystycznej”, pani Barbary Korbas bawiło się z nami ponad 100 osób! Kolejna edycja zakończyła się w Przygórzu, u stóp Gór Sowich. Następna zaplanowana jest także w Przygórzu.

Marzec 2015 roku przyniósł kolejną inicjatywę – „Rajd Przebiśnieg” – obowiązkowo we Wzgórzach Ścinawskich i obowiązkowo w poszukiwaniu przebiśniegów. Kolejna edycja odbyła się w marcu 2016 roku.

Imprezą w pewnym sensie cykliczną, choć o zmiennym terminie, stał się „projekt GSS”, czyli śmiała próba przejścia całego Głównego Szlaku Sudeckiego. Pierwsze kroki postawiliśmy w Świeradowie Zdroju w czerwcu 2014 roku, a do dziś pokonaliśmy już prawie 300 km z 444, jakie się na nim znajdują. Wytrwali wędrowcy dotarli już do Długopola Zdroju. Była to już nasza XIV impreza z tego cyklu, a kolejne są w planach.

1. Imprezy różne

Oczywiście „solą” Koła były zawsze rozmaite wycieczki, spacery i rajdy. Krótsze i dłuższe, ale zawsze „z tematem”. Wędrowaliśmy po całych Sudetach, nie zawsze po szlakach. Czasem los nas rzucał w jakieś chaszcze, czasem na szerokie jezdnie, a czasem na wygodne leśne ścieżki. Byliśmy na Śnieżce, w Górach Suchych, Rudawach Janowickich, Górach Złotych, Bialskich, Bystrzyckich, Orlickich, Izerskich, Stołowych. Paliliśmy ogniska w śniegu, we mgle i w upale. Wędrowaliśmy w słońcu, w śniegu, w deszczu, w błocie, w słocie, w przeciągu, w pociągu. Nie ma tygodnia, żeby ktoś gdzieś nie prowadził wycieczki. Czasem nawet dwie w jednym dniu. Były nawet raz trzy propozycje na jeden dzień. Odwołania wycieczek zdarzały się niezwykle rzadko, chyba może ze cztery razy przez te 4 lata działalności. W sumie na szlak wyruszyliśmy już ponad 120 razy!

Włączaliśmy się także w działania Koła z Dusznik, Koła z Kłodzka, Koła z Wałbrzycha i Klubu z Broumova.

Do gamy imprez włączyliśmy także wycieczki autokarowo-piesze, ze wskazaniem na terytorium Czech. Byliśmy w Broumovie, w Pradze i na Pradziadzie. Wkrótce wybieramy się do Drezna w Niemczech, a są i tacy, co wspominają coś o Bieszczadach i Pieninach.

1. Działalność kulturalno-oświatowa

Turystyka to także wielka lekcja historii, biologii, geografii, języka polskiego i języków obcych. Na każdej wycieczce przewodnik opowiada uczestnikom o dziejach regionu. Pojawiają się konkursy krajoznawcze, tak na szlaku, jak i w czasie większych imprez. Stopniowo nasza „baza wiedzy” rośnie o kolejne ciekawe historie. Niektóre prawdziwe, inne będące dziełem ludowych bajarzy, a niektóre to własne pomysły.

Honorowy Przodownik Turystyki Górskiej, kolega Czesław Dominas zmotywował większą grupę turystów do pracy nad samokształceniem. Cierpliwie dopilnowując kursantów doprowadził ich do szczęśliwego opanowania wiedzy niezbędnej do uzyskania zaszczytnego tytułu „Przodownika Turystyki Górskiej”. Szlify przodownickie uzyskał najpierw kol. Edward Lada, a tej jesieni kol. Edward Soja i kol. Witold Telus.

Czesław Dominas i Witold Telus latem 2014 roku ukończyli pomyślnie kurs Znakarza Szlaków Turystycznych i w październiku 2014 roku otrzymali legitymacje znakarskie.

1. Działalność w zakresie promocji regionu

Członkowie naszego Koła zawsze aktywnie współuczestniczyli w imprezach promujących nasz region. Braliśmy udział w tworzeniu nowych tras turystycznych (np. Szlaku przyjaźni polsko-czeskiej, szlaku „świętojańskiego”, Szlaku Trudu Górniczego i Szlaku Górniczego). Pomagaliśmy przy redagowaniu map, folderów i informatorów. Poprowadziliśmy kilka prelekcji dotyczących problematyki społeczno-turystycznej w gminach tworzących „Partnerstwo Noworudzko-Radkowskie”. Pojawiły się także liczne artykuły prasowe naszego autorstwa, w których zachęcamy do wędrówek po najbliższej nam okolicy. Wkrótce zawitali do nas turyści z odleglejszych części kraju, chcący zobaczyć opisywane przez nas wspaniałości.

Wspieramy czynem i słowem nasze aktywne seniorki. Nasi działacze włączyli się w promocję akcji „Ogólnopolski Marsz Nordic Walking Studentów UTW”. Pojawiają się kolejne inicjatywy w tym zakresie – rozwój tras znakowanych Nordic Walking i tras spacerowych.

Współpraca z opiekunami Zamku Kapitanowo w Ścinawce Średniej przyniosła dwie imprezy z odwiedzinami Zamku a także spotkanie z Telewizją Wrocław, która zrealizowała reportaż o Zamku i jego właścicielach.

1. Najaktywniejsi działacze

Nie można na koniec nie wymienić wszystkich tych członków Koła, którzy w znaczący sposób wpłynęli na jego losy i nie szczędząc czasu, nerwów i zdrowia angażowali się w kolejne przedsięwzięcia.

Serdeczne podziękowania Zarząd Koła składa:

– Pani Prezes Koła, koleżance Elżbiecie Bisikiewicz – za cierpliwość, talent organizatorski, najwyższe umiejętności dyplomatyczne, ogarnięcie sercem i rozumem kolejnych imprez i projektów oraz za podtrzymywanie więzów przyjaźni między Kołem a władzami samorządowymi.

– Honorowemu Przodownikowi Turystyki Górskiej, koledze Czesławowi Dominasowi – za rozpoczęcie naszej przygody, niestrudzone prowadzenie dziesiątków wycieczek, podsuwanie kolejnych pomysłów na działania, dzielenie się z nami swoją nieskończoną wiedzą o regionie, za wyszkolenie kolejnych Przodowników, organizację konkursów krajoznawczych, stworzenie unikatowych nagród rzeczowych, za dbałość o porządek w dokumentacji i pilnowanie niesfornych turystów.

– Przodownikowi Turystyki Górskiej, koledze Edwardowi Ladzie – za wspólne wycieczki, za prowadzenie turystów po kolejnych wieżach widokowych i szczytach sudeckich, za tysiące wspaniałych zdjęć, w tym niezwykłe oko do pięknych ptaków, za dzielenie się ogromną wiedzą z historii górnictwa i ornitologii oraz za niesłabnący entuzjazm do krzewienia turystyki wśród najmłodszych.

– kol. Witoldowi Telusowi za wielogodzinną pracę przy budowaniu i redagowaniu strony internetowej oraz wszelkich artykułów, które promują działalność naszego koła, za bezinteresowną pomoc przy każdym nawet najbardziej zwariowanym pomyśle, jakie realizujemy. Za cenną merytorycznie wiedzę nie tylko w temacie turystyki, którą służy w każdej wymagającej tego sytuacji. Za prace przy wyznaczaniu i znakowaniu istniejących i nowych szlaków. Wreszcie za ogarnianie stosów papierów, które muszą potwierdzać i regulować działalność naszej organizacji.

– koledze Janowi Okońskiemu za przygotowanie szeregu wspaniałych wycieczek pieszych i edukacyjnych dla dzieci i młodzieży, za wspaniałe konkursy plastyczno-wielotematyczne na naszych imprezach, za wiele wspaniałych pomysłów na kolejne wycieczki i za wielki talent dyplomatyczny.

– koledze Edwardowi Soi za aktywne włączenie się w organizację spacerów krajoznawczych i odwagę, która pozwoliła mu na zdobycie tytułu Przodownika Turystyki Górskiej i zasilenie kadry programowej PTTK tudzież za przygotowanie konkursów do imprezy Barbórkowej.

– koleżance Renacie Leśniarek, która pełniła rolę skarbnika za fachowe i rzetelne prowadzenie rozliczeń wydatków koła związanych z organizowanymi inicjatywami.

– koleżance Beacie Szałędze za pomysły, które podsuwa przy okazji organizowanych imprez oraz działania promocyjne w postaci marketingu szeptanego, który powoduje, że coraz więcej osób dołącza się do naszych działań.

– koledze Andrzejowi Behanowi za rozszerzenie działań Koła o wycieczki autokarowe i pieszo-autokarowe

– koleżance Annie Szczepan za zaangażowanie w pracę z grupą najbardziej doświadczonych turystów oraz za odkrywanie nieznanych krain smaku i ukrytych skrzętnie skarbów architektury.

– koledze Krzysztofowi Wieczorkowi za przepiękne opowieści z najwyższych gór świata, niestrudzone promowanie odpowiedzialnej turystyki, dbanie i wzywanie do dbania o piękno i czystość w górach oraz za relacje z odważnych wypraw do kresów ludzkich możliwości.

i wszystkim Wam, drodzy członkowie Koła, ponieważ to dzięki Wam i dla Was zaistniało Koło, a to Wasz udział w kolejnych pomysłach i imprezach jest w tym wszystkim najważniejszy.

A także osobom, które nie należą (już albo jeszcze) do Koła:

– Tomaszowi Proszkowi za pomoc przy tworzeniu znaczka rajdowego,

– Andrzejowi Kopaczowi za wsparcie przy wykonywaniu prac znakarskich.

– Robertowi Domańskiemu za wystruganie laski przeganiającej chmury (dla Czesława)
– Państwu Kobak za udostępnianie wiaty….. na Noc Świętojańską i rajd z Czechami.

1. Podsumowanie

Zarząd Koła kończy swoje urzędowanie z poczuciem dobrze spełnionej misji, którą powierzono nam w roku 2013. Mamy nadzieję, że zapamiętacie tylko te najlepsze chwile i tak je kiedyś przekażecie potomnym.

Mam nadzieję, że zarówno naszym, jak i Waszym, szanowni „Gwarkowie”, życzeniem jest aby Koło toczyło się dalej i rosło w siłę. Pora zatem zmierzyć się z wyzwaniami kolejnych czterech lat pracy i mądrze wybrać ludzi, którzy pokierują Kołem, aby popędziło we właściwą stronę. Warto także wesprzeć nasz macierzysty Oddział i zasilić go nowymi siłami turystów z Nowej Rudy.

Dziękujemy Wam za wspaniałe cztery lata i prosimy o udzielenie absolutorium na zakończenie kadencji.

Członkowie Zarządu:

Prezes Koła – Elżbieta Bisikiewicz